Polen en Dresden

"Geloof, Hoop en Werklust"

12 daagse busreis, 5 - 16 juli 2017


Op de eerste dag van deze reis naar Polen overnachten we in Dresden. Dat maakt de reis wat korter en bovendien kunnen we dan de volgende ochtend genieten in die mooie stad. We wandelen door het prachtig herbouwde centrum en gaan in de Frauenkirche. Zien de Zwinger met zijn Kronenpoort en Nymfenbad. We bezoeken de National Galerie en genieten
van de wereldberoemde Sixtijnse Madonna van Rafaël.

's Middags gaan we toch over de grens en gaan helemaal van Zuid naar Noord door een land reizen, dat door zijn grote buren twee keer van de landkaart was geveegd. Onder de leus “nog is Polen niet verloren” is het echter steeds herrezen, want de Polen zijn flinke mensen. Dat merken we zelfs tot in Nederland. En hier in Polen zien we direct dat alles er mooi en frisgewassen bij ligt. Een fijn land waar ‘s avonds muziek klinkt op de markpleinen van de steden.

Het land is trots op zijn verleden. Waar b.v. Rotterdam zijn oorlogsschade herstelde met een totaal nieuwe aanpak van het centrum, heeft Warschau haar vernielde centrum heel precies weer nagebouwd, zoals het vóór de oorlog ook was. Dat Polen haar verleden koestert betekent natuurlijk ook, dat ze trots zijn op hun vrijheidsstrijders. Waar Nederland in Den Haag haar Panorama Mesdag heeft met een zeegezicht, zo gaan we hier ook naar een groot Panorama, maar dat brengt hun vrijheidsstrijd in beeld (van 1794). En hun moderne vrijheidsstrijd eren ze natuurlijk ook: Lech Walenza, een metaalwerker die vakbondsleider werd en mede aan de wieg stond van de Grote Ommekeer in Polen in 1989. Later werd hij premier van het land. We zijn een hele dag in Gdansk en gaan naar de scheepswerf waar het allemaal begon!

En dan de rol van de kerk: In Rusland zelf werden de kerken gesloten, maar in Polen niet één. De kerk ondersteunde de vrijwording van Polen. Geen wonder dat in dit land de Katholieke kerk heel sterk met het volk is verbonden. We ervaren dit in de prachtige kerken van Krakau en Wroclaw. En uiteraard door het bezoek aan Czestochowa, het bedevaartsoord met de beroemde Zwarte Madonna.

We trekken door het land en krijgen in Ostradada een indruk van de Mazurische meren. Het is een groot en moerassig gebied. We gaan naar een gedeelte wat in de 17e eeuw is drooggelegd door Nederlanders: Doopsgezinden, die voor hun geloof moesten vluchten. Tot 1945 hebben ze hier gewoond.
Andere sporen van handel en van het geloof zien we in het beroemde klooster/kasteel Mariënburg.

Twee nachten slapen we in Krakau, een gezellige stad. Vlakbij hierbij bezoeken we de zoutmijnen, met de ondergrondse kerk die hierin is uitgehakt. Eveneens vlakbij is de ligging van de NAZI – vernietigingskampen Birkenau – Auschwitsz. Dit bezoek is facultatief.
In Warschau krijgen we muziek van Chopin te horen (want die is daar geboren).

Ook is er nog een folkloristische avond, een avond met Jiddische muziek, de slijperijen van amber in Gdansk en nog veel en veel meer.
Zo is het een mooie reis, vol afwisseling.

De inhoud, die jullie beiden geven, is een geweldige kennisbron, gevoed door antroposofie en doorleefd gevoel”.         Mies

Prijzen

Bij de prijs is inbegrepen:


Programma van dag tot dag

Dag 1 - woensdag 5 juli

We rijden met onze bus langs de Harz, maken diverse stops en komen in de namiddag aan in Dresden. Liefhebbers kunnen ’s avonds nog wandelen langs de Elbe en in de oude stad..

Dag 2 - donderdag 6 juli

Na het ontbijt maken we een wandeling door het oude stadcentrum. We zien de Frauenkirche, die stralend is hersteld, de Zwinger, met zijn Kronenpoort en Nymfenbad.
We bezoeken de National galerie om prachtige schilderijen te zien van Rembrandt en Vermeer, maar vooral gaan we voor de Sixtijnse Madonna, van Rafaël.

Hierna gaan we echt de grens over, naar Wroclaw, het vroegere Breslau. In 2016 cultuurhoofdstad van Europa. We bezoeken de prachtige binnenstad, het beroemde panorama Raclawicka (120 x 22meter) en aansluitend nog de leuke markthal Hala Targova.

 

Dag 3 - vrijdag 7 juli

We reizen verder naar Krakow. Met onze gids maken we een rondwandeling door deze mooie oude stad. Ons hotel heeft een “zwemparadijs “en we blijven daar graag 3 nachten.

Dag 4 - zaterdag 8 juli

’s Ochtends bezoeken we de 700 jaar oude zoutmijn van Wieliczka: onderaardse gangen en gewelven. We zien zelfs een compleet in het zout uitgehouwen kerk!
Met dezelfde gids gaan we ’s middags naar het koninklijk paleis en hebben daarna nog vrije tijd in deze mooie stad. ’s Avonds is in ons hotel een optreden van Sholem…oud Jidische muziek, speciaal voor onze groep.

Dag 5 - zondag 9 juli

Deze dag bezoeken we het Nazi vernietigingskamp Auschwitz/Birkenau. Een lokale gids leidt ons er rond. De poort met de tekst “Arbeit macht frei” staat er nog steeds.
We zien de barakken en tentoonstellingen. De rest van de dag is vrij in Krakau.
Deelname aan deze tocht is niet verplicht (de hele reis is vrijwillig…), want emotioneel kan dit zwaar zijn.

Dag 6 - maandag 10 juli

We verlaten Krakow en na het ontbijt rijden we naar een van de bekendste bedevaart-plaatsen van Polen: Czestochowa. Hoog boven op de Jasna Gora staat het Pauliner klooster, met de wereldberoemde icoon van de zwarte Madonna. Een Nederlandstalige zuster gaat ons met veel enthousiasme hier rondleiden.
Hierna verder naar Warschau en we nemen ons intrek in Hotel Regent, een uitstekend hotel,mooi gelegen aan het Lazienki park en vlak bij het Belvedere, het presidentiële paleis.

Dag 7 - dinsdag 11 juli

We maken een uitgebreide rondrit door de stad, onder leiding van onze Nederlandstalige gids en verbazen ons er over, hoe snel de stad is omgebouwd van een communistische naar een moderne Europese hoofdstad. De oude binnenstad is na de oorlog precies weer zo opgebouwd, zoals ze voordien was. We gaan het zien !
En verder natuurlijk: het cultuurpaleis, de Sejm, Willanow, het getto en het koninklijk paleis. Er is ook voldoende vrije tijd om op eigen houtje de oude, geheel gerestaureerde binnenstad te bekijken. De componist Chopin is in deze stad geboren, dus in de namiddag een pianoconcert van hem georganiseerd, incl. een glaasje wijn.

Dag 8 - woensdag 12 juli

We rijden nu dwars door het Mazurisch merengebied. Nabij Ostróda maken we een bijzondere boottocht over het Elblagkanaal: een bootreis van 2,5 uur, waarbij onze boot enkele malen uit het water wordt getild m.b.v. een droge scheepslift (Nederlandse uitvinding) en over land naar het volgende stuk kanaal wordt getransporteerd.
We lunchen op de boot. Hierna reizen we verder naar Zdrojewo, waar een Nederlands echtpaar ons verwelkomt in hun Hotel Holland voor de eerstvolgende 3 nachten.

Dag 9 - donderdag 13 juli

De dag van Gdansk, het vroegere Danzig. Onder leiding van onze Nederlandstalige gids bezoeken we de kathedraal van Oliwa en krijgen het grootste kerkorgel van heel Polen te horen! We gaan naar de pier van Gdansk, nog even aan het strand zitten en dan naar de Westerplatte, waar op 1 september 1939 in feite WOII is begonnen…
In de historische binnenstad van Gdansk zien we vele prachtige gevels (het lijkt soms echt wel een beetje Amsterdam) en de Maria kathedraal. Ook gaan we naar een werkplaats waar barnsteen wordt geslepen, want wat de diamantindustrie is voor Amsterdam, is de barnsteenindustrie voor Gdansk.
Als afsluiting gaan we naar de Leninwerf, waar Lech Walesa bekend is geworden als stakingsleider. Om het “plaatje compleet te maken” bezoeken we daar ook het Solidarnos (solidariteit- ) museum. Vervolgens terug naar het hotel.

Dag 10 - vrijdag 14 juli

Na het ontbijt maken we een rondrit door de polder van Neuenburg, tot Sartowice. Die is in 1560 aangelegd door Hollandse Doopsgezinden (volgelingen van Menno Simonsz). We zien er enkele Hollandse boerderijen, want hun nakomelingen hebben hier gewoond tot 1945.
In Chrystkowo bezoeken we een van de mooiste overgebleven boerderijen . Spreken daar met een “nakomeling”, en gebruiken koek van deze Mennonieten en koffie.
Daarna terug naar ons Hotel Holland, waar we een Poolse lunch krijgen.

’s Middags rijden we naar Malbork, naar de grootste burcht van de kruisridders:
de Mariënburg, het vroegere hoofdkwartier van de Teutoonse Ridderorde.
De gids leidt ons er rond en vertelt er alles van.
s’ Avonds krijgt onze groep in het Hotel een “folkloristische avond” aangeboden.

Dag 11 - zaterdag 15 juli

We verlaten Zdrojewo en gaan naar een van de mooiste steden van Polen: Torun. Het
hele centrum is UNESCO –erfgoed. We maken een wandeling om het te bewonderen.
Dan verder naar een van de bekendste kuuroorden van Polen: Ciechocinek: we zien de grote “Salinen”- doornhagen – herinnering aan de zoutproductie. In deze gezonde lucht is het goed lunchen. Daarna rijden we naar ons hotel in Rzepin, aan de Pools/Duitse grens.

Dag 12 - zondag 16 juli

Jammer, natuurlijk maken we enkele stops, maar deze dag rijden we echt weer naar huis.