IJsland

"Grote rondreis in pure schoonheid"

13 daagse vlieg/busreis, 7 - 19 juni 2017


IJsland is een woest en leeg land. Waarom is het dan zo mooi?
We kunnen dit niet in woorden vatten. U moet het zelf ervaren:
Het lijkt alsof de schepping hier nog maar net begonnen is. In zekere zin is dat ook zo, want aarde, lucht, vuur en water komen hier samen in een groots geheel van schoonheid:
Aarde
met zijn kleuren, oplichtend in het speciale IJslandse licht….
Lucht
, zo zuiver…
Vuur
in de vele vulkanen….
Water, dat altijd en overal drinkbaar is….. 
We zien dit alles in de vorm van machtige watervallen, gigantische gletsjers, drijvende ijsbergen, spuitende geisers en als warme bronnen waar we in gaan zwemmen….
En overal heerst stilte. Een stilte, die wij nauwelijks meer kennen. 

Boreas reist al sinds 1990 door IJsland. Dit keer met een grote rondreis.
We rijden door ruig binnenland; lopen door de rokende lavavelden van de Kravla-vulkaan en de bubbelende sulfatorenvelden bij Myvatn, ons verbazend over de geel-groen-rode kleurenpracht van de aarde…
Dit zien we ook in het binnenland, waar we baden bij een groot thermisch veld.

We bezoeken de beroemde watervallen; de geisers; een groot ijsbergenmeer; mooie musea; IJslandse kerkjes; oude boerderijen; de twee vroegere bisschopsplaatsen Skaholt en Holar en de historische vergadervlakte Thingvellir.
We gaan wolwinkelen in Reykjavik; zwemmen in de Blue Lagoon; lunchen in de botanische tuin van Akureyri enz. 
Ook gaan we naar een bijzonder vogeleiland, waar Papegaaiduikers broeden!
 

Overal hebben we fijne hotels.

IJsland biedt vele wandelmogelijkheden. Om ieder hiervoor de keuze te bieden zullen we de groep wel eens splitsen (zie “Flexibiliteit”).

Bij de IJslandse cultuur hoort zingen en verhalen vertellen. Beide komen ruim aan bod!
Alice vertelt uit de Edda en legt de diepere betekenis van de verhalen uit. Lees ook het door haar geschreven boek: “Tussen Wodan en Widar” (uitg. Christofoor).


Prijzen

Bij de prijs is inbegrepen:


Programma van dag tot dag

Dag 1: woensdag 7 juni

Iceland Air vliegt ons van Schiphol naar Keflavik, de internationale luchthaven van IJsland. Daar staat de bus op ons te wachten en een half uur later drijven we al in de “Blue Lagoon”. Op zo’n fantastische wijze in de lavavelden te kunnen baden in heerlijk warm thermisch water…..vorig jaar zei een deelnemer: ”ik voel me als in het Walhalla….”. We kunnen ons er (gratis) met witte aarde insmeren. Dat is heilzaam tegen allerlei huidziekten (overal elders wordt het duur verkocht).
Langs een stille weg rijden we langs de zuidkust en bezoeken een prachtig sulfatoren veld.
Dan naar ons hotel, waar dan het diner op tafel staat. Als u ’s avonds gaat slapen heeft u beslist al het gevoel: “Ja, ik ben al echt helemaal op IJsland!”.

IJsland kon ik, denk ik, juist zo ervaren, omdat jullie onze gidsen, ogen en oren waren...    Jos


Dag 2: donderdag 8 juni

We rijden vandaag door vruchtbare streken met boerderijen en paarden; ook langs kale bergen en gletsjers  We lopen langs de branding van de zee, zien onze eerste papegaaiduikers en een grot helemaal van basalt! We gaan naar watervallen: de betoverende Seljalandfoss, waar we achterlangs kunnen lopen en natuurlijk de kolossale Skogafoss, die gevoed wordt door grote gletsjers. Aan de zuidkust worden we ontvangen bij een kunstenares, die mooie voorwerpen maakt van aardewerk, heerlijke koffie voor ons zet en ook voor - (en met !) ons een nationaal bekend IJslands lied zingt. 

In Skogar komt het verleden van IJsland prachtig voor ons tot leven in het museum. We krijgen bewondering voor de manier waarop de IJslanders meer dan 1000 jaar hebben weten te overleven in de arme en vaak barre omstandigheden. In Vik bezoeken we een klein fabriekje waar IJslandse wol verwerkt wordt tot mooie wanten, mutsen en truien. Het landschap wordt nu steeds ruiger en tegen etenstijd bereiken we een klein plaatsje, dat lieflijk is gelegen tussen enorme lavavelden: we gaan overnachten in Kirkjuboejarklaustur (kerkje-boerderij-klooster).

Dag 3: vrijdag 9 juni

In de ochtend rijden we over de indrukwekkende spoelvlakte Skeidarársandur en zien tientallen, enorm brede gletsjers van de Vatnajökull voor ons liggen. Dit gletsjercomplex is groter dan alle gletsjers in de Alpen bij elkaar. Honderden meters onder zijn ijskap liggen vele vulkanen verborgen en af en toe werkt er een… Er komt dan een rookpluim uit de ijskap en/of een vloedgolf over de spoelvlakte….. Wij wandelen naar één van de gletsjers toe om deze wat meer te beleven.
Ook lopen we door een lavaveld, gaan een fraaie kloof ontdekken, een mysterieuze plek met een "basaltkasteel" en een klein kerkje met een dak van gras.

Tot slot van deze dag gaan wij naar het Nationale Park Skaftafell. Dit is een wandelgebied met zijn beroemde waterval Svartifoss, vele zeldzame soorten bloemen en een mooi uitzicht over de spoelvlakte en gletsjers.

We slapen in Hali, een hotel dat we kozen om zijn heerlijke biologische keuken én zijn leuke streekmuseum. We blijven hier graag 2 nachten.

Dag 4: zaterdag 10 juni

In de ochtend rijdt de eigenaar van het vogeleiland Ingólfshöfði ons met zijn stoere tractor door een waddengebied en brengt ons op die manier naar zijn vogelparadijs. Duizenden vogels broeden hier, zelfs Jan van Genten, de koningen van de oceaan!Papegaaiduikers zijn binnen handbereik.

's Middags hopen wij op helder weer: langs onze route welven vele gigantische gletsjers zich naar beneden. Eén van de gletsjers eindigt in een meer. Enorme stukken breken van de gletsjer af en die ijsbergen komen dan zachtjes aan ons voorbij drijven, op weg naar zee…Ze hebben de meest bijzondere formaties…Ook duiken er vaak zeehonden op, om ons te bekijken… Wij wandelen langs dit meer en nemen uitgebreid de tijd om hier van te genieten.

Dag 5: zondag 11 juni

We maken een mooie tocht langs de Oost-kust. In Höfn dompelen we ons in een fijn zwembad met twee heerlijke hot-potten.
In het leuke kleine plaatsje Djupivogur genieten van een lange lunchpauze, met zijn haventje, galerie en heerlijke taarten...

Dan verder langs een mooie bergweg richting Egilstadir. Ons hotel vinden we aan de rand van een prachtig meer, in een bos!

Dag 6: maandag 12 juni

We gaan nu echt het binnenland in en vanaf deze plek reizen wij door een gebied wat met recht  “woest en ledig” genoemd kan worden. We wanen ons als na de tweede scheppingsdag: Het licht en de duisternis is gescheiden….. vervolgens het water en het land….. maar de planten en dieren zijn er nog niet. En daar staan wij nu… ieder kan beleven dat dit heel mooi kan zijn. Vragen als: “wie ben ik” of:  “wat wil ik” gaan als vanzelf door je heen….

Midden in deze eenzaamheid lunchen we in een kleine, historische nederzetting.
We rijden verder naar het gebied van Myvatn. Daar bezoeken we een schitterend sulfatorenveld en wandelen over heuvels, waar stoom uitkomt en die hier en daar geel- en bruinrood gekleurd zijn....

Ja, u zult zich vandaag misschien wel eens afvragen: "ben ik nu echt nog op de mij toch vertrouwde planeet aarde…?”.
In dit geweldige gebied blijven we drie nachten slapen: in een prachtig boerderijhotel dichtbij het meer van Myvatn. Boreas koos ook dit hotel vanwege zijn (h)eerlijke biologische keuken!

Dag 7: dinsdag 13 juni

Er is hier zo veel te zien en te beleven: We gaan naar de vulkaan Krafla, waar we lopen over dampende lava; zien nog meer sulfatorenvelden; gaan naar pseudokraters; beklimmen een geweldige vulkaankegel en bezoeken een klein natuurpark.

Dag 8: woensdag 14 juni

We rijden naar de kolossale waterval Dettifoss en wandelen langs de rivier naar nòg een tweede enorme waterval.
We gaan ook naar een geologische "asfaltmachine" en het natuurpark Asbergi.
Langs de kust rijden we tenslotte naar het havenstadje Húsavik.
Liefhebbers kunnen zich inschepen voor het walvis-kijken. Anderen gaan het museum bekijken en winkelen.

IJsland was een openbaring, mede door jullie bijzondere inspiratie...     Fanny


 

 

 

Dag 9: donderdag 15 juni

IJsland heeft ook zijn Niagara waterval: we gaan naar de Godafoss. Daarna naar Akureyri, de hoofdstad in het noorden, een mooie moderne stad bijna aan de poolcirkel. Hier bezoeken we de mooie kathedraal, gaan leuk winkelen en drinken koffie op een terrasje. We bezoeken het museum van Jon Sveinsson, de schrijver van de beroemde “Nonna”- kinderboeken en bij mooi weer eten we ons lunchpakket in de botanische tuin!
Via de kustweg naar Siglufjördur, dan naar Dalvik en uiteindelijk naar de oude bisschopsstad Holar. Dit kleine plaatsje ligt in een mooi rustig dal en het is fijn om hier te slapen. ‘s Avonds krijgen we een rondleiding door de historische kerk. Dat is interessant, want Holar was vroeger het tweede Christelijke centrum van het land, met een “Universiteit”.

Dag 10: vrijdag 16 juni

We bezoeken de museumboerderij Glaumbar. Dit geeft ons een heel goed beeld, hoe de mensen hier leefden tot slechts 70(!) jaar geleden. Daarna rijden we echt naar het Zuiden, dwars door het binnenland.

Hierna rijden we echt naar het zuiden, dwars door het binnenland. Halverwege maken we een lange rust bij het bijzondere thermischveld Hveravellir hier kunnen we heerlijk rondwandelen en ook baden in een warme beek. Twee uur later bereiken we de mooiste waterval van IJsland: de Gullfoss! Boreas heeft deze waterval bewust als laatste in het reisprogramma opgenomen.

In de namiddag bereiken we ons hotel. Dit staat vlakbij (200m) het keurmerk van IJsland: de geiser Strokkur, die ongeveer iedere 5 minuten een straal kokend water de lucht in spuit. Soms wel 20 meter hoog. ’s Avonds, als alle toeristen weg zijn, kunnen we daar in alle rust rondwandelen.

Dag 11: zaterdag 17 juni

's Ochtends gaan we eerst naar Skaholt, omdat dit een belangrijke historische plek is. Vroeger was dit de standplaats van de bisschop en zetel van de “universiteit”. De grote houten kerk (gebouwd omstreeks het jaar 1200) bestaat niet meer, maar op dezelfde plaats is een nieuwe kerk gebouwd en die gaan we nu bezoeken.

Daarna naar de historische plek: de vergadervlakte Thingvellir. Hier werd in 990 de eerste democratie ter wereld opgericht. Ook geologisch is deze plek erg interessant, want hier ontmoeten de aardschollen van het  Amerikaanse continent en die van het Europese continent elkaar. De aardschol van Amerika vormt een verticale wand. De sprekers stelden zich hier vroeger op en verkregen aldus over de verzamelde menigte een geweldig klankbord. Bij mooi weer maken we in dit gebied een wandeling van ongeveer 1,5 uur en bij slecht weer brengen we een interessant bezoek aan een thermische elektriciteitscentrale. 

Tenslotte naar Reykjavik, als apotheose van deze reis. Na een rondrit door de stad (met bezoek aan de “parel”) nemen we om ongeveer 17.00h intrek in ons hotel, dat in het centrum ligt, tegenover de kathedraal. Reykjavik is een kleine stad met leuke winkels, mooie musea, een prachtig beeldenpark, een haven en een heerlijk zwembad. Een stad zonder schoorstenen. Men heeft immers geen kachels nodig, want het warme water stroomt overal door buizen gratis door de woningen! (en zelfs onder het wegdek op de kruispunten van wegen, die aldus sneeuwvrij blijven in de winter…).

Dag 12: zondag 18 juni

Vrije dag in Reykjavik.
Het is heerlijk om vandaag b.v. het historische museum te bezoeken. Het levert je een samenvatting van onze hele reis. Of ga naast het hotel naar het unieke beeldenmuseum (binnen- en buiten) van Jòhnsson. Natuurlijk is het ook leuk om het opera gebouw te bekijken (je kunt daar lunchen...).
Bij de oude haven kun je inschepen voor een walvissafari. En in het hotel kun je boeken voor een of meerdere uren rijden op de fijne IJslandse paardjes (rij-ervaring is niet nodig vanwege hun z.g. tilt-gang).
's Avonds zien we elkaar weer terug aan het Fare-well diner, en bij diverse sketches en liederen wisselen we dan ervaringen uit van deze dag en deze hele reis vol afwisseling.

Dag 13: maandag 19 juni

In de ochtend kunnen we nog enkele musea bezoeken of winkelen, want Boreas koos niet voor de vroege ochtendvlucht, maar voor de middagvlucht:
pas om 14.00h haalt onze chauffeur ons op bij het hotel en rijdt ons naar het vliegveld. Vertrek per Iceland Air om 16.30uur. Aankomst in Amsterdam om ongeveer 21.30 uur.

Wees gerust, uw reisverhalen worden thuis echt geloofd.
100 jaar geleden was dat wel anders.
Er waren toen nog geen fotografie, geïllustreerde tijdschriften en TV
Toen zou u alleen te horen hebben gekregen: ”je hebt teveel gedronken….”